Current Affairs For India & Rajasthan | Notes for Govt Job Exams

What is Ranking Reasoning?

FavoriteLoadingAdd to favorites

As mentioned above, Ranking Reasoning involves finding out the rank and order in a given series or question. The rank and order can be horizontal or vertical depending on the given questions. Important topics that come under ranking reasoning are Reasoning Puzzle, Reasoning Analogy, Alphanumeric Series, Seating Arrangement, Data Sufficiency, Blood Relation and so on. Let us understand each one of them one by one from below. 

Types of Ranking Reasoning 

Let us see the various types of questions that may come in the Ranking Reasoning section one by one from below. 

1. Reasoning Puzzle 

Puzzle reasoning is all about analyzing the given data, arranging them in given order, and marking the correct answer. This section requires candidates to analyze the given piece of information, pick the information that is important, and leave out the information that is not required in solving the given set of questions. 

2. Reasoning Analogy 

Analogy is a topic of Logical Reasoning where the two things are compared and conclusions are drawn based on their similarities. A question consists of words related to each other based on some logic will be given, and candidates will need to find a word or paid words analogous to those given in the question.

3. Alphanumeric Series

Alphanumeric Series is all about arranging and rearranging the given series or question to find the ranking of the same. 

4. Order and Ranking 

Order and Ranking broadly deals with the problems related to the arrangement of persons or objects in ascending or descending order based on different parameters like height, weight, merit, position, and so on. Determining the position of a person or object in a row or queue and the problems related to the time sequence test, wherein candidates need to find out a particular day based on the given conditions. 

5. Seating Arrangement

Seating Arrangement is a process of making a group of people sit as per a prefixed manner. These questions are based on a set of information including a certain set of conditions. Information of the arrangement of the people in a row or around the circle will be given, and candidates need to arrange people in the row or circle or square according to the given condition. 

6. Blood Relation 

Blood Relation between two individuals is defined as a relation between them by the virtue of their birth rather than by their marriage or any other reasons. Blood Relation questions involve analysis of information showing the blood relationship among members of the family. In this, a chain of relationship is given in the form of information and on the basis of this information, relation between two members of the chain is asked from the candidates. 

7. Data Sufficiency 

Data Sufficiency is to check and test the given set of information, whether it is enough to answer a question or not. Data Sufficiency type questions are designed to test the candidate’s ability to relate given information to reach a conclusion. 

Practice questions from Venn Diagrams

How to Solve Question Based on Ranking Reasoning – Know all Tips and Tricks 

Candidates can find various tips and tricks from below for solving the questions related to the Ranking Reasoning section. 

Tip # 1: Do not read the whole question in one go, read sentence by sentence and build the logic according to it. 

Tip # 2: In Ranking Reasoning, ranking can be both horizontal and vertical, so try to consider both the possibilities. 

Tip # 3: Practice mock tests and quizzes as much as possible to get well versed with all the topics and their question patterns to score well in the ranking reasoning section. 

Ranking Reasoning Sample Questions

Question 1: 

Direction: Study the following information carefully and answer the given question.

There are eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W sitting in a row(not necessarily in the same order) and facing east. T is sitting fourth to the right of Q. V is sitting third from the right end of the row. Q is sitting between U and W who is sitting third to the left of T who is sitting at a corner. P is sitting immediate left of U. R is sitting at the left corner of the row.

How many people sit to the right of W?

Solution:

  1. V is sitting third from the right end of the row.
  2. R is sitting at the left corner of the row.
  3. T who is sitting at a corner.
  4. T is sitting fourth to the right of Q.
  5. Q is sitting between U and W.
  6. P is sitting immediate left of U.

So, there are three people sitting to the right of W.

Question 2:  

Direction: Study the following information carefully and answer the given question.

P, R, T, V, X, Y, and Z are seven different people who belong to different cities, Delhi, Mumbai, Pune, Chennai, Bengaluru, Jaipur, and Surat, not necessarily in the same order. P is not from Chennai. V is neither from Surat nor from Bengaluru. Either X or T is from Delhi. Y is from Mumbai. R is not from Bengaluru. V is neither from Pune nor from Chennai. Z is either from Surat or Bengaluru. T is not from Chennai. R is neither from Pune nor from Chennai.

Which city does R belong to?

Solution

Seven People: P, R, T, V, X, Y, and Z.

Cities’ Name: Delhi, Mumbai, Pune, Chennai, Bengaluru, Jaipur, and Surat

Note: All the information is not necessarily in the same order.

  1. P is not from Chennai.
  2. V is neither from Surat nor from Bengaluru.
  3. Either X or T is from Delhi.
  4. Y is from Mumbai.
  5. R is not from Bengaluru.
  6. V is neither from Pune nor from Chennai.
  7. Z is either from Surat or Bengaluru.
  8. T is not from Chennai.
  9. R is neither from Pune nor from Chennai.

Hence, we get that X is from Chennai and T is from Delhi so P is from Puna and Z is from Bengaluru. 

Question 3: In a row of 60 cars, car A is 32nd from the right end. What is its position from the left end?

Solution: Position from left end = (Total number of cars + 1) – Position from right end 

Position from left end = (60 + 1) – 32 = 61 – 32 = 29. 

Hence, the position of car A from left end is 29.

Question 4: In a row of 54 persons, A is 35 from left side and B is 22 from right. Find the total number of persons between them.

Solution: 35 + 22 = 57 > total number of persons i.e. 54

Total number of persons between them = (35 + 22) – 54 –2 = 1 

Hence, there is only one person between them.

Question 5: Sahil and Gaurav are standing in a row of persons. Sahil is 12th from left side and Gaurav is 18th from the right side of the row. If they interchanged their positions Sahil becomes 25th from left. What is the total number of persons standing in the row?

Solution: Total person = Position from Left + Position from right – 1

Position of Sahil from Left = 25 (after interchanging)

Position of Sahil from Right = 18 (position of Sahil from right end is same as Gaurav after interchanging) – 1

Total person = 25 + 18 – 1 = 42

Hence, there are 42 persons in the row.

Question 6: Height of five students A, K, L, M and T are compared. Height of K is more than only two students. Height of M is greater than T and Height of T is greater than K. How many students are smaller than T?

Solution: Five students – A, K, L, M and T are compared.

  1. Height of K is more than only two students.

_ > _ > K > _ > _

  1. Height of M is greater than T and Height of T is greater than K. M > T > K

From 1 and 2, we get:

M > T > K > _ > _

So, 3 students are smaller than T.

Question 7: How many such pairs of letters are there in the word “REPRESENT” each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series? 

Solution: The word “REPRESENT” can be represented as follows. 

Letters REPRESENT
Alphabet Position 185161851951420

As we can see, 3 such pairs are there such as RP, RN and PS. 

Question 8: How many such pairs of digits are there in the numbers “2651894” after arranging the digits of the number in increasing order each of which has many digits between them in the number, as they have between them the sequence? (Both Directions) 

Solution: The number “2651894” can be represented as follows. 

Numbers 2651894
Increasing Order 1245689

As we can see, 3 such pairs are there such as 12, 45, 46, 56, and 89. 

Question 9: 

Direction: Study the following information carefully and answer the questions based on it.

Eight friends Divya, Dev, Piyush, Shiv, Nisha, Geeta, Bhavna, Govinda are sitting around the circular table but not necessarily in the same order and are facing towards the center of the table.

Nisha is third to the left of Bhavna. Dev and Piyush are neighbors. Divya is sitting opposite to Geeta. Shiv is an immediate neighbor of Bhavna. There are two people sitting between Nisha and Geeta. Dev and Govinda are sitting opposite to each other.

Who is sitting immediate to the right of Nisha?

Solution: 

Persons: Divya, Dev, Piyush, Shiv, Nisha, Geeta, Bhavna, Govinda

  1. Shiv is an immediate neighbor of Bhavna.
  2. Nisha is third to the left of Bhavna.
  3. There are two people sitting between Nisha and Geeta.
  4. Divya is sitting opposite to Geeta.
  5. Dev and Piyush are neighbors.
  6. Dev and Govinda are sitting opposite to each other.

Case 1 cannot satisfy the above conditions. Hence, Case 1 gets eliminated. Hence, Piyush is the correct answer.

Question 10: 

Direction: Study the following information carefully and answer the question given below.

Eight friends are sitting around a rectangular table either in the middle side or at the corner. Four of them like fruits, apples, mangoes, Grapes, and bananas, and four of them like vegetables, tomatoes, potatoes, Broccoli, and cucumbers. The person who likes vegetables sits at the corner faces inside and the person who likes fruits sits in the middle faces outside.

Only two friends sit between the one who likes Mango and the one who likes Broccoli. The one who likes Grapes sits second to the right of the one who likes Mango. Only one person sits between the one who likes Tomato and the one who likes Potato. The one who likes Apple is an immediate neighbor of the one who likes Potato. Friends who like Banana and Broccoli do not sit together.

Who sits opposite to the one who likes Broccoli?

Solution: 

According to the question:

  1. Only two friends sit between the one who likes Mango and the one who likes Broccoli.
  2. The one who likes Grapes sits second to the right of the one who likes Mango.
  3. Friends who like Banana and Broccoli do not sit together. (This eliminates case 1)
  4. The one who likes Apple is the immediate neighbor of the one who likes Potato.
  5. Only one person sits between the one who likes Tomato and the one who likes Potato.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top